Arbetsmiljö

SJ ignorerade dubbla skyddsstopp

Foto: SJ

Fackförbundet Seko stämmer i dag SJ AB till Arbetsdomstolen och kräver 250 000 kronor i skadestånd. Förbundet anser att bolaget bröt mot arbetsmiljölagen när det inte respekterade att skyddsombudet stoppat farligt arbete.

Publicerad

Skyddsombudet stoppade arbetet för att det snöat mycket och att de smala gångvägar utan skydd mot intilliggande spår som lokförarna måste använda när tågen vänds vid Karlberg, i Stockholm, då blev för farliga. (Tidigare hade alla tåg vänts på andra ändamålsenliga ställen.)

Skyddsombudet meddelade trafikledningen, produktionsområdeschefen och operativa chefen via e-post att han stoppat arbetet enligt kapitel 6 paragraf 7 i arbetsmiljölagen. Han ringde också till trafikledningen samma dag. Men bolaget fortsatte att vända tågen i Karlberg. Den 18 januari hävde skyddsombudet stoppet då is och snö hade röjts från gångbanorna.

Men den 12 februari 2010 var det dags igen. Det stoppet hade föregåtts av att skyddsombuden påpekat för bolaget redan den 2 februari att snön måste bort, och den 6 februari hade både förbundet och skyddsombudet påpekat den ohållbara situationen med isiga och snöiga gångvägar. Men inget hjälpte. Den 12 februari 2010 stoppade skyddsombudet därför arbetet igen och meddelade det både skriftligen och muntligen på samma sätt som det förra. Bolaget respekterade inte heller detta skyddsstopp utan fortsatte att vända tågsätt vid Karlberg. En lokförare blev också skadad. Det skyddsombudsstoppet hävdes av Arbetsmiljöverket den 24 maj.

Seko stämmer både SJ AB och Almega Tjänsteförbunden för brott mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen. Förbundet kräver 100 000 kronor i allmänt skadestånd till skyddsombudet och 150 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del. Målet har nummer 74/11 i Arbetsdomstolen.