Scans personal allt friskare

2009-03-09 16:10 Linda Viberg  

Scans medvetna satsning för att minska sjukfrånvaron har gett goda resultat. Sedan 2003 har den totala sjukfrånvaron nästan halverats.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Halveringen är från 10,4 procent till 6,5 procent. Och på Scan finns förhoppningar om att trenden håller i sig.

- Om man går tillbaka ytterligare några år så hade vi faktiskt en sjukfrånvaro på närmare 14 procent. En god arbetsmiljö kräver långsiktigt arbete, säger Lennart Claesson, HR-direktör på Scan AB och fortsätter:

- Många av jobben i vår bransch är arbetsintensiva och fysiskt ansträngande. Det är inga kontorsarbeten direkt. Sjukfrånvaron handlar ofta om belastningsskador.

På Scan har man jobbat både med investeringar av nya robotar som tar över slitsamma moment, men även med ledarskapet och arbetsorganisationen.

- Det är viktigt att ledarskapet är tydligt och att man har en bra dialog så att bristerna i arbetsmiljön kan åtgärdas så snabbt som möjligt. Det handlar också om att de som blivit sjuka ska få hjälp omgående för att kunna komma tillbaka, säger Lennart Claesson.

På Scan har man även ändrat arbetsorganisationen. Numera får till exempel de som jobbar på slakterierna följa djuren i flera steg. På så sätt blir arbetsuppgifterna inte lika monotona.

Efter Arbetsmiljöverkets krav har Scan även infört begränsningar i arbete med kniv till max sex timmar per dag, vilket skapar en större rotation mellan olika arbetsuppgifter.

– Det väsentliga är att personalen är friskare, men minskad sjukfrånvaro innebär förstås även stora kostnadsbesparingar, säger Lennart Claesson.

Scan AB har 3000 anställda, varav 500 tjänstemän.

Linda Viberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen