Sätt dig - och minska risken för artros

2016-09-01 12:10 Tiina Demargne  
Bland dem som står, går i trappor eller klättrar på stegar i jobbet återfinns fler personer med artros än bland dem som sitter. Foto: Alloverpress

De som står upp och jobbar drabbas oftare av artros, visar forskning. Även dem som går i trappor och klättrar på stegar i arbetet har oftare ledbesvär än andra.

En färsk rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, visar på samband mellan arbetsmiljö och artros i knän och höfter.

SBU har granskat och sammanställt den samlade forskningen om samband mellan arbetsmiljö och artrosbesvär. Och kommit fram till följande slutsatser:

  • Personer som har ett knästående eller stående arbete har högre förekomst av artrosbesvär i knä än andra. Personer som sitter på jobbet har lägre förekomst av artrosbesvär i knä än andra.
  • Personer som arbetar i böjd eller vriden position har högre förekomst av artrosbesvär i höft än andra.
  • Personer som i sitt arbete lyfter och bär, som går i trappor eller som klättrar på stege har högre förekomst av artrosbesvär i såväl knä som höft än andra. Detsamma gäller dem som har ett fysiskt ansträngande arbete.
  • Kvinnor och män med likartad arbetsmiljö utvecklar artrosbesvär i samma utsträckning.

Rapportförfattarna påpekar att de som träffar personer med artros, inom myndigheter och hälso-och sjukvården, bör känna till sambandet mellan yrkesexponeringar och artrosbesvär. Annars finns det risk att åtgärder försenas.

Länk till rapporten: Arbetsmiljöns betydelse för artrosbesvär

 

Artros vanligare med åren

Var tionde man och var femte kvinna över 60 år har artros. Det blir vanligare med åren men är inte en del av det naturliga åldrandet, enligt Vårdguiden.

Artros är en sjukdom som finns i hela leden, men framförallt i ledbrosket. Man kan få artros i alla leder där det finns brosk men det mest omtalade är artros i knän och höfter.

Artros är, enligt Reumatikerförbundet, den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige. Artros innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket som leder till bristande funktion i leden.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö