Så vill Svenskt Näringsliv ersätta regionala skyddsombud

2017-10-18 16:15 Lena Gunnars  

De regionala skyddsombuden ska ersättas med oberoende arbetsmiljörådgivare som kopplas till Arbetsmiljöverket. Det föreslår Svenskt Näringsliv i en ny rapport.

Svenskt Näringsliv inleder rapporten ”Dags att tänka nytt – ett modernt arbetsmiljöarbete kräver moderna regler och roller” med en framtidsscen från ett företag med tolv anställda. 

Året är 2030 och ”Maria” är arbetsgivare. Hon är kunnig i både ledarskap, organisation och arbetsmiljö och vet att investeringar i arbetsmiljö och medarbetares kompetens betalar sig. I scenen från framtiden beskrivs hur ”Peter” är företagets arbetsmiljöombud. Han är vald direkt av kollegerna och med i ett nätverk för icke fackligt anslutna skyddsombud. Huruvida han är med i facket eller inte är helt ointressant, liksom om företaget har kollektivavtal eller ej, anser Svenskt Näringsliv.

Organisationen vill se en lagändring som innebär att den mest lämpade personen utses till arbetsmiljöombud, utan fackligt företräde.

Läs också:

Läs mer: Skyddsombudet Glenn Bergenstoff: Beröm först, ställ krav sedan

Svenskt Näringsliv vill även att det statliga stödet som idag betalas ut till fackliga organisationer för regionala skyddsombud istället ska användas till en oberoende rådgivningsverksamhet.

Helst vill Svenskt Näringsliv att de regionala skyddsombuden byts ut och ersätts med oberoende arbetsmiljörådgivare. Dessa ska kopplas till Arbetsmiljöverket, föreslås i rapporten. Svenskt Näringsliv slår fast att regelverket kring arbetsmiljöorganisationen håller på att bli otidsenligt. ”Nu måste det anpassas efter dagens och morgondagens arbetsmarknad”,  skriver Svenskt Näringsliv.

 

Läs hela rapporten här: Dags att tänka nytt

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö