Arbetsmiljö

Så ser du om chefen är narcissist

Narcissister kommer ofta långt i karriären. Men en riktig toppkraft kan bara den bli som verkligen bryr sig om andra människors utveckling. Narcissisten är för upptagen av sitt ego, anser ledarskapsexperten.

Publicerad

Om du har två riktigt duktiga påläggskalvar, välj då den som har förmågan att glädjas åt andras utveckling och framgångar. Narcissister är inga bra chefer, de bara har sin egen framgång för ögonen och saknar empatisk förmåga. Narcissisten som chef skapar lätt känslan av att det är viktigare att pumpa chefens ego än att arbeta för teamets mål, anser talangexperten Justin Mendes på rekryteringsfirman Spencer Stuart.

- Bara den som verkligen blir stärkt av att se andra växa, utvecklas och lyckas kan bli en riktigt effektiv företagsledare, skriver Justin Mendes i sin blogg på Harvard Business Review.

Men det måste inte vara helt kört om ditt chefsämne har en narcissistisk läggning, det går att hjälpa en sådan person på traven, anser Justin Mendes, och ger två grundläggande råd:

  1. Uppmana narcissisten att träna på att ge andra medarbetare erkännande när de har lyckats med något. Det kommer att löna sig i längden för vederbörande.
  2. Slå ner på narcissistens självförhärligande beteende. Upplys om att det sättet är kontraproduktivt för den som vill klättra vidare uppåt.

Läs hela artikeln på ingenjörskarriär.se!