Så många finländska arbetare skadades i Sverige

2019-11-20 10:15 TT  
Stålindustrin och konfektionstillverkningen var två av de branscher som behövde arbetskraftsinvandrare. Den största arbetskraftsinvandring till Sverige genom tiderna skedde från Finland för 50 år sedan. Foto: Timeimages/DagensBild/IBL Bildbyrå/TT-Bild

Drygt 100 000 finländare kom till Sverige för att arbeta under åren 1968 till 1971. Nära hälften, 48 procent, av männen och kvinnorna sjukskrevs eller förtidspensionerades före uppnådd pensionsålder. Det visar Sisuradions kartläggning.

Kartläggningen som Sisuradion presenterar bygger på uppgifter från SCB och gäller dem som kom till Sverige i arbetsför ålder under åren 1968 till 1971 och som var kvar i Sverige efter 30 år, år 2000.

Majoriteten av de drabbade var kvinnor. När det gäller finländska män fick 45 procent sjukpenning eller var förtidspensionerade år 2000. Det kan jämföra med 26 procent av män födda i Sverige.

Läs mer: ”Jag kunde ha varit frisk och arbetsför i dag”

– Gruppen födda i Finland har oftare haft tunga jobb i industrin och byggverksamheter jämfört med födda i Sverige, som antagligen har bidragit till att man har fått sjukskrivningar och förtidspension. Ofta är det sjukdomar i rörelseorganen. Värk i leder och axlar, knän och kroppen som man ofta får av tunga jobb, olämpliga arbetsställningar och tunga lyft, säger Örjan Hemström, befolkningsstatistiker på SCB, till Sisuradion.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö