Rygg och psyke bakom mycket sjukskrivning

2019-11-19 09:33 TT  
Problem med rygg och leder är vanliga orsaker till långtidssjukskrivning. Stress och depression är allra vanligast. Foto: TT-Bild

Stress och depression, följt av problem med rygg och leder. Det är de vanligaste orsakerna till att folk i Sverige blir långtidssjukskrivna, enligt en ny rapport från AFA Försäkring.

Psykiska orsaker ligger i topp i samtliga län enligt statistiken som AFA har fått fram. Men andelen skiljer sig.

"Dalarnas län har högst andel långvarig sjukfrånvaro som beror på psykiska diagnoser, där ligger siffran på 42 procent, medan Norrbottens län har lägst andel på 32 procent", säger Elin Henriksson, analytiker på AFA Försäkring, enligt ett pressmeddelande.

Rygg- och ledproblemen kommer som stark tvåa bland orsakerna.

Läs mer: Företagssköterskan: Samtalet är viktigt

"Muskuloskeletala sjukdomar och sjukdom i bindväven utgör 29 procent av de långa sjukfallen", säger Elin Henriksson.

Denna kategori ligger högst i Södermanland, med 31 procent av långtidssjukskrivningarna där, medan Dalarnas län med siffran 26 procent ligger lägst.

AFA ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Enligt bolaget är syftet med kartläggningen att förebygga arbetsskador och ohälsa.

Ladda ner rapporten här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen