Riskbedömning granskas på 1 600 arbetsplatser

2011-10-17 08:49 Ann Norrby  
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

1 600 arbetsplatser kommer i veckan att få besök av Arbetsmiljöverkets inspektörer. Besöken ingår i den europeiska arbetsmiljöveckan.

Inspektionerna kommer att göras på arbetsplatser med fler än tio anställda och i alla branscher, utom de där redan stora tillsynsinsatser pågår. De undantagna är detaljhandel, jord- och skogsbranschen och tillverkning.

Inspektörerna ska kontrollera kunskapen hos arbetsgivare och chefer och om det är tydligt vem som är ansvarig för att risker bedöms och undanröjs. Förra året gjordes en likadan inspektionsrunda och resultatet visade på stora brister.

- Det skulle innebära stora välfärdsvinster för vårt samhälle om fler arbetsgivare tog arbetsmiljöfrågorna på allvar. Fler skulle kunna arbeta åtminstone fram till sin pension med hälsan i behåll, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Resultatet av årets inspektion kommer att redovisas den 28 oktober.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen