Arbetsmiljö

Regionala skyddsombud:

"Vad ska vi göra?"

I ett öppet brev till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin undrar ett antal regionala skyddsombud vad de ska arbeta med. De påpekar att fler besparingar på Arbetsmiljöverket är ett hot även mot dem.

Publicerad

Det är Facebook-gruppen ”Support your local skyddsombud” som nu skriver sitt andra öppna brev till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

I brevet kommenterar de regionala skyddsombuden inom gruppen den aktuella rapporten från Ekonomistyrningsverket. Det är inget problem att återrapportera hur de statliga pengarna används, försäkrar skyddsombuden, men redovisningen sker utan att det finns en tillräckligt konkret beställning från staten. ”Vi svarar alltså på en fråga som inte går att dra några tillräckligt säkra slutsatser utifrån. Det är synd, för när vi kommer att ansöka om ytterligare medel för vårt uppdrag, går det inte att konkret peka på anledningen till detta.”

Det öppna brevet handlar också om budgetpropositionens sänkta anslag till Arbetsmiljöverket. ”Vilken är Arbetsmarknadsdepartementets egen uppfattning om vad vi Regionala Skyddsombud i huvudsak skall arbeta med, vilket är vårt uppdrag enligt er? Om du menar allvar med dina uttalanden om duktiga skyddsombud måste du se till att vi har en myndighet att samarbeta med som har tillräckliga resurser, annars klarar vi inte uppdraget” skriver skyddsombuden i Facebook-gruppen.