Regeringen satsar på skyddsombuden och #metoo

2018-04-16 11:54 Tiina Demargne  
Jämställdhetsminister Åsa Regnér och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson deltog i #metoo-manifestationen på Sergels torg i Stockholm den 22 oktober i år. Efter upprop på sociala medier samlades tusentals människor på flera platser runt om i landet för att synlig­göra sexuella trakasserier och övergrepp. Foto: TT/IBL Bildbyrå

Regeringen satsar i vårbudgeten extra på det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Därför får Arbetsmiljöverket 10 miljoner kronor. Även de regionala skyddsombuden ska stärkas i sina roller.

Arbetsmarknadsdepartementet med minister Ylva Johansson ger i vårändringsbudgeten för 2018 resurser till den uppmärksammade #metoorörelsen som startade under hösten 2017. Då belystes förekomsten av sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling på många arbetsplatser.

Läs mer: Ministrar kräver krafttag mot sexuella trakasserier

”Regeringen anser därför att ytterligare insatser är nödvändiga för att stärka det förebyggande och kompetenshöjande arbetet. Regeringen tillför därför 10 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket under 2018 för informations- och utbildningsinsatser med stöd till arbetsgivare.”

Läs mer: Ylva Johansson: Ett överväldigande gensvar från parterna

Även de regionala skyddsombuden får extra anslag eftersom regeringen nu satsar 15 miljoner kronor på dem under 2018 med anledning av #metoo. ”Satsningarna innebär att både arbetsgivare och arbetstagare får ett bättre stöd i arbetsmiljöarbetet i syfte att förebygga sexuella trakasserier”

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö