Regeringen anmäls till ILO: För få inspektörer

2013-11-27 12:04 Elisabet Örnerborg  

Att Sverige inte längre lever upp till ILO:s krav på en inspektör per 10 000 arbetstagare har Arbetarskydd skrivit om tidigare. Nu har LO reagerat och skickat in en anmälan till FN-organet ILO.<br>- Vi gör det här för att vi ser allvarliga brister, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare till Arbetet.

- Varje vecka dör någon i en arbetsolycka. Listan blir ännu längre när man räknar in alla som dör av arbetssjukdom och självmord orsakade av arbetet. Sammanlagt dör i Sverige minst 1 400 per år av jobbet.

Det säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare i ett pressmeddelande inför ILOs expertkommittés möte i Genève som pågår 28 november till 13 december.

Neddragningarna på Arbetsmiljöverket har gått för långt, anser LO. Sverige har inte längre en yrkesinspektion som lever upp till ILO:s konvention 81 om arbetsmiljöinspektion. LO anser också att Sverige bryter mot flera närliggande konventioner och rekommendationer. Därför har organisationen anmält regeringen till ILO:s expertkommitté.

- Sedan 2006 har Sverige gått radikalt åt fel håll på arbetsmiljöområdet. I dag har vi 0,6 inspektörer på 10 000 arbetstagare. Det är nästan hälften mot vad vi borde ha, säger Torbjörn Johansson till Arbetet.

Han påpekar att Norge har tre gånger så många inspektörer som Sverige, 1,85 på 10 000 arbetstagare och Danmark har 1,78. LO oroas över att den stress inspektörerna utsätts för leder till sämre kvalitet på inspektionerna. Organisationen anser att de nya direktiv Arbetsmiljöverket fått om att satsa mer på utbildning och information är en felaktig prioritering. "En rättsstat behöver en fungerande tillsynsmyndighet som genomför kvalitetssäkrade inspektioner på arbetsplatserna men som inte tar över den förebyggande företagshälsovårdens roll som vägledare och utbildare till arbetsgivare, skyddsombud och arbetstagare på arbetsplatserna."

Torbjörn Johansson tycker det är allvarligt att arbetsmiljöfrågorna har så låg prioritet i Sverige och hoppas att anmälan till ILO ska leda till att regeringen ger mer resurser till Arbetsmiljöverket.

- Regeringen tycker vi har råd att sänka skatter med miljarder, men vi har inte råd att ha inspektörer. Det är under all värdighet, säger han till tidningen.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö