Rättvis chef bra för sömnen

2017-04-18 00:00 Lena Gunnars  

Stress. Orättvist ledarskap och stress ökar risken för sömnstörningar. Det kan finska Arbetshälsoinstitutet slå fast efter att ha genomfört en stor studie.

I Finland beräknas upp emot 30 procent av personer i yrkesför ålder ligga sömnlösa minst tre nätter i veckan. Finska Arbetshälsoinstitutet har undersökt varför genom att följa närmare 25 000 kommunanställda i över tio år. En grupp uppgav i den inledande enkäten att de led av sömnstörningar på grund av arbetsstress och/eller orättvist ledarskap. I nästa enkät hade problemen minskat för en del. Det märktes i den tredje enkäten. Sömnstörningarna hade minskat, med 22 procent till följd av minskad stress, 17 procent av minskad orättvisa.

En grupp som sov gott hade vid nästa enkät fått ökad arbetsstress (32 procent) och därmed sömnstörningar, orättvist ledarskap hade gett 15 procent problem. Forskarna drar slutsatsen att bra ledarskap och goda arbetsförhållanden kan före­bygga sömnstörningar liksom förbättra arbetsförmågan.

– Här finns det mycket att göra för arbetsgivare, säger docent Jaana Halonen, specialforskare vid Arbetshälsoinstitutet, som har gjort undersökningen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö