Arbetsmiljö

Rån mot otränade kostar Loomis 300 000

Det straffar sig att låta den som inte är fullt utbildad arbeta i ett så riskfyllt arbete som värdetransportörens. I onsdags blev det klart att kontanthanteringsföretaget Loomis får ett strafföreläggande för brott mot arbetsmiljölagen och arbetstidslagen.

Publicerad

Kontanthanteringsföretaget Loomis medger att det gjorde fel. Erkännandet till chefsåklagare Barbro Jönssonvid åklagarkammaren i Uddevalla innebär att företaget slipper rättegång.

Strafföreläggandet innebär att Loomis går med på att betala en företagsbot på 300 000 kronor. Men beloppet spelar en mindre roll, enligt vice VD Stefan Wikman.

- Man ska komma ihåg att maxbeloppet är tio miljoner kronor. Polisens förundersökning har pågått sedan 2003 och ett tiotal av våra chefer har varit misstänkta för arbetsmiljöbrott. Det är de inte längre. Sett ur den synvinkeln så var det bra att åklagaren kontaktade oss om en möjlig företagsbot.

Stefan Wikman medger att Loomis har gjort fel. Bakgrunden är ett uppmärksammat rån mot en av företagets värdetransporter. Det inträffade i april 2003 i Grebbestad och var osedvanligt brutalt.

Vad som sedan följt är en diskussion om den formella utbildningsgången för den som arbetar med värdetransporter. Enligt paragraf 7 i föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) ska arbetsgivaren se till att arbetstagarna har kunskaper om arbetet och riskerna. Åklagaren pekar i strafföreläggandet på det faktum att Loomis inte haft bra rutiner för instruktion av personalen. Personalen har inte varit fullt utbildad på så vis att de inte alltid genomgått praktik. De har varit fel, medger Stefan Wikman.

Nu är det angeläget för Loomis att lägga de fem långa förundersökningsåren bakom sig, anser han. Företaget anställer numera bara personal som genomgått väktarutbildning med praktik och som arbetat som väktare minst ett år.

Strafföreläggandet gäller inte bara arbetsmiljöbrott utan även brott mot lagen om arbetstid vid vissa vägtransporter eftersom Loomis inte respekterat kör- och vilotider.

Åklagarkammaren i Uddevalla, 16 april, C7-7-421-04.