Psykisk chock och rökskador efter attentatet

2017-06-05 12:20 Tiina Demargne  
Omkring en fjärdedel av butikerna på Drottninggatan har gjort en arbetsmiljöanmälan efter lastbilsattentatet den 7 april i år. Fem personer dog och många skadades. Foto: TT-Bild

Arbetsmiljöverket har fått in 56 anmälningar som är kopplade till lastbilsattentatet på Drottninggatan i Stockholm. I de flesta fall handlar det om psykisk chock men även rökskador finns rapporterade, enligt Arbetet.

Tidningen har kartlagt anmälningarna som kommit in till Arbetsmiljöverket sedan händelsen den 7 april i år. Enligt dessa vittnar butiksanställda i 15 butiker längs med lastbilens färdväg om chock, rädsla och sömnsvårigheter.

Men även förskolepersonal, lärare, yrkeschaufförer och andra som befann sig på platsen och bevittnade händelsen drabbades. Fem polisen som vistades i det rökfyllda Åhlénsvaruhuset under en och en halv timme har anmält att de rökskadades.

Det visar sig, enligt Arbetet, att endast omkring en fjärdedel av butikerna på Drottninggatan har gjort en arbetsmiljöanmälan trots att anmälan enligt arbetsmiljölagen (3:3a) ska vara inne inom 48 timmar efter tillbudet.

– Varför inte fler anmält är svårt att bedöma. Vissa kanske bara såg en lastbil åka förbi. Det kan hända att arbetsgivaren inte gjort en anmälan på grund av att man själv var chockad, att man glömde eller inte visste, säger Nils Lundwall, på Arbetsmiljöverkets akutgrupp till Arbetet.

– Lagtexten är ganska sträng. En arbetsgivare som struntat i att anmäla en allvarlig olycka kan få böter och även fängelse om det senare framkommer att arbetsgivarens försumlighet är orsaken.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö