Pressad tågpersonal riskerar sjukdom

2018-03-21 13:18 Peter Lindholm  
Foto: Johan Nilsson / TT

Förändrade arbetspass på Pågatåget i Skåne tär på lokförare och tågvärdar så pass mycket att det finns risk för olyckor och ohälsa, anser skyddsombudet. Arbetsmiljöverket kräver nu att tågbolaget Arriva ska undersöka om förhållanden är sådana att de anställda riskerar att bli sjuka av jobbet.

Pressade arbetsscheman har lett till en facklig konflikt på Pågatåget, lokaltågen inom Region Skåne. Arbetsmiljöverket har lyft ärendet och efter en inspektion i december uppmärksammade man följande brister i arbetsmiljön:

  • Allt fler långa arbetspass med bristande möjlighet till återhämtning både under och mellan arbetspassen.
  • Turer med bristande möjlighet till pauser och återhämtning.
  • Ett ogynnsamt förhållande är att man jobbar mot klockan, det vill säga att man jobbar tidigare och tidigare dygnet innan ledighet.

Enligt en enkät som skyddsombudet gjort uppger många av de anställda att de får otillräcklig återhämtning i arbetet. Arbetsgivaren, tyska Arriva, förklarar att det är omfattande järnvägsarbeten som medfört problem och många förändringar i turerna.

Arbetsmiljöverket kräver nu att Arriva ska undersöka om förhållandena är sådana att de anställda riskerar att bli sjuka av jobbet. Verket vill också se förslag på åtgärder för att förhindra detta. Arriva hotas med vite på 100 000 kronor om inte en handlingsplan är upprättad senast den 4 maj.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö