Arbetsmiljö

Poliser har anmält över 1 000 coronatillbud

CORONAVIRUS. Under pandemin har polisanställda gjort över 1 000 anmälningar om tillbud och arbetsskador som är kopplade till smittspridningen. Polisförbundet är kritiskt till att arbetsgivaren inte gjort det möjligt för fler att arbeta hemifrån.

Publicerad

När smittspridningen kulminerade i våras fick vi en ganska ordentlig puckel på anmälningarna om tillbud och arbetsskador, sedan sjönk det. Nu har det stigit igen. Vi har passerat över 1 000 anmälningar där man blivit utsatt, säger Patrik Danielsson, polisens nationella huvudskyddsombud som utsetts av Polisförbundet.

Han säger att många poliser kommer i kontakt med personer som kan vara smittade med coronaviruset.

– Vi har även hot mot poliser i form av att personer, som vi ingriper emot, uppger att de är smittade fast de inte är det för att vi ska avstå från att ingripa, säger Patrik Danielsson.

Speglar smittutbrotten

Per Engström är polisens kommenderingschef för nationell särskild händelse Corona. Han bekräftar att det har kommit in 1 001 anmälningar om tillbud eller arbetsskador.

– Vi följer anmälningarna som en temperaturmätare på hur arbetsmiljön ser ut. Vi gör utvärderingar med jämna mellanrum då vi läser anmälningar och vidtar åtgärder om det är relevant. Vi ser att 90 procent av anmälningarna handlar om en oro över att man träffat på någon som hostat eller visat symtom, säger han.

Övriga anmälningar rör bland annat fall där poliser fått covid-19.

– Det är svårt att med säkerhet kunna säga att de poliser som smittats verkligen har smittats i tjänsten, utan man kan lika gärna ha smittats av sin familj. Då är det svårt att vidta relevanta åtgärder, säger Per Engström.

Tydliga smittoutbrott i olika delar av landet följer polisens tillbudsrapportering ganska väl geografiskt.

– Om det är ett smittoutbrott i syd till exempel, då ser vi att vi får in fler arbetsskadeanmälningar därifrån. Anmälningarna följer väldigt väl utbrotten runt om i landet.

Utsatt yrkesgrupp

Patrik Danielsson, som är nationellt huvudskyddsombud, säger att poliser är en utsatt yrkesgrupp, framför allt poliserna i yttre tjänst. Under pandemin har de ofta blivit utsatta för spottningar.

– De är vana, eftersom de hanterar den här typer av risker och hot hela tiden i sin vardag, säger han.

Poliser i yttre tjänst använder skyddsmask 90 för att skydda sig mot smitta. Problemet med coronaviruset är att det inte syns på en person huruvida den är smittad.

– Man vet inte när man blivit utsatt. På så sätt är coronaviruset väldigt lömskt, säger Patrik Danielsson.

Men även andra polisanställda kan behöva skyddsutrustning, som andningsskydd och visir, när de exempelvis ska genomföra tidskrävande transporter eller förhöra personer.

– Från skyddsombudens sida är vi kritiska mot att det tar så lång tid att få ut skyddsutrustning, vilket beror på flaskhalsar i logistikkedjan. Det är nio månader sedan pandemin började och jag tycker att det talar för sig själv att vi fortfarande ser de här problemen.

Jobbar hemifrån

Per Engström förstår kritiken. Han säger att det finns många förklaringar till varför viss skyddsutrustning inte kommer på plats i tid. Det kan, enligt honom, bero på kommunikationsproblem. Vid kontroller har det visat sig att tillgången är god i polisens lager och att det inte ska ta lång tid att få tillgång till skyddsutrustningen.

– Jag tycker att vi ligger bra till, men det han tar upp är ett fenomen som även andra myndigheter har uppmärksammat. Vi tillsammans med andra myndigheter har konstaterat några fall där det påstås att skyddsutrustning saknas, men vid kontroll så finns det utrustning på plats. Det är viktigt att inte sprida desinformation.

Polisförbundet är också kritiskt mot att arbetsgivaren inte gjort det möjligt att arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt, trots att Folkhälsomyndigheten uppmanat till det.

Per Engström berättar att 7 000 av de totalt drygt 32 000 polisanställda jobbar hemifrån, men att uniformerade poliser måste vara ute på fältet och att polisstationerna måste vara öppna.

– Först skickade vi hem dem som tillhör riskgrupper. Sedan har det här stegrats. Men om man ska jobba hemifrån är det avhängigt om det går med de arbetsuppgifter man har och jobbar med ett datasystem som kan användas utanför polisens väggar, säger han.

Efter nyår räknar Polismyndigheten att it-kapaciteten byggts ut så att fler kan jobba hemifrån.

Petronella Uebel/TT

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Corona en nationell särskild händelse

Polismyndigheten har med anledning av pandemin fattat beslut om en nationell särskild händelse.

Polismyndighetens fokus är att säkra polisens uppdrag, att hantera de uppdrag som kommer in med anledning av virussmittan, att säkra arbetsmiljön för polisens medarbetare samt att svara för en tydlig, offensiv och trygghetsskapande kommunikation.

I Polismyndighetens uppdrag ligger det att upprätthålla allmän ordning och säkerhet och se till att allmänheten får skydd. I det ingår också att se till att smittsamma sjukdomar inte sprids.

Polismyndigheten följer noga de uppmaningar och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger.

Källa: polisen.se