Polisen Amir: Känns som ren tur att ingen kollega skadats

2016-08-23 12:36 Lena Gunnars  
Så kallad ”polisfishing” ökar i flera utsatta områden i Stockholmsområdet. Det innebär att poliser luras i bakhåll och utsätts för angrepp. Polisassistenten Amir Zujovic vid lokalpolisområde Kista-Rinkeby har flera gånger utsatts för angrepp. Foto: Jörgen Appelgren

RÄDSLA. Polisassistenten Amir Zujovic i Stockholm har flera gånger utsatts för angrepp i samband med uttryckningar. – Många gånger känns det bara som ren tur att det går bra och att ingen kollega har skadats, säger han.

Att poliser luras i bakhåll och utsätts för angrepp, så kallad ”polisfishing” har ökat i flera utsatta områden i Stockholm. Amir Zujovic berättar att han flera gånger utsatts för attacker i tjänsten. Han arbetar i lokalpolisområdet Kista/Rinkeby, där han ofta är ute och patrullerar.

– Som polis är man van att ta emot hot och våld, men när det är av den här kalibern och sker så ofta blir jag påverkad, säger han.

Han menar att polisen inte har problem med ungdomar i största allmänhet utan med en grupp kriminella män.

– När vi är där och ingriper mot dem startar de upplopp och genomför stenkastningar, säger Amir Zujovic.

Han tror att man måste utöka polisresurserna markant, både för att få bukt med problemet, men också för att polisen ska kunna göra tryggare ingripanden i framtiden.

– Ibland hamnar jag i situationer när jag blir väldigt rädd, när jag inte vet utgången.

Ett typiskt scenario kan vara att polisen gripit en person som säljer knark i området. --  Då blir polisen omringad och personer försöker slita loss den gripne. 

– I samband med det blir det oftast stenkastningar på avstånd. Stenarna är alltifrån knytnävsstora till stora block som släpps från broarna ner mot våra fordon. Våra fordon har skalskydd med plexiglas för att skydda oss från stenarna, äger Amir Zujovic.

Nyligen blev han kallad till en plats där en ambulans blivit totalt sönderslagen. Han har även sett hur utrustning blivit stulen från brandbilar.

– Nu i juni krossades rutorna på en skola i Rinkeby två nätter i rad. När vi kom dit började personer kasta sten mot oss. Vid sådana tillfällen blir hela vår verksamhet påverkad eftersom vi måste ha fem–sex patruller på en sådan händelse. De kan då inte jobba med annat, säger Amir Zujovic.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen