”Plastmuggar ersätter SJ:s trasiga toaletter” 

2018-04-18 15:15 Lennart Lundquist  
Huvudskyddsombudet lägger ett skyddsombudsstopp på alla SJ:s tåg som startar utan att det finns minst en fungerande toalett ombord Foto: E. M. Welch/REX

Nöden har ingen lag när toaletterna på SJ-tågen är avstängda. Nödiga får använda plastmuggar - eller lösa behoven på andra sätt, rapporterar Sekos huvudskyddsombud som lagt skyddsstopp.

”Om man framför ett tåg helt utan fungerande toaletter blir konsekvenserna att både personal och kunder som inte har tillgång till toalett får göra sina behov i plastmuggar eller andra för ändamålet ej acceptabla lösningar.”

Det skriver huvudskyddsombudet som lagt ett skyddsombudsstopp på alla SJ:s tåg som startar utan att det finns minst en fungerande toalett ombord.

Läs mer: ”Vi är ganska väl förberedda inför fotbollssäsongen”

Tåg utan toaletter är ett arbetsmiljöproblem för personalen ombord, enligt skyddsombudet:

”Hot- och våldssituationer kan ofta riskera att uppstå när arbetstagaren möter besvikna och arga resenärer som inte har tillgång till toalett under sin resa. Det är mycket svårt att hantera barn och gamla som inte kan hålla sig och måste ha tillgång till toalett,” skriver skyddsombudet till Arbetsmiljöverket.

Läs mer: MTR kräver rapport efter toabesök längre än tre minuter

Enligt skyddsombudet hänvisar SJ, då det inte finns fungerande toaletter ombord, till stationer och deras toaletter längs tågsträckan. 

”Det är inte tillämpligt speciellt ofta och det leder dessutom ofta till andra arbetsmiljöproblem som till exempel tågförseningar”, menar skyddsombudet.

Tillägg: Skyddsstoppet hävdes den 12 april, enligt uppgifter från SJ:s pressinformation.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö