”Personalen utsätts för kroppsvätskor och smitta”

2019-10-02 15:10 Lennart Lundquist  
Arbetsgivaren har lovat nya lokaler men efter flytten konstaterade det regionala skyddsombudet att det varken fanns arbetskläder eller omklädningsrum med dusch. Foto: TT-Bild

”De anställda måste få arbetskläder och arbetsgivaren ska ansvara för tvätt av dessa. Personalen måste också ha tillgång till ett omklädningsrum med duschmöjligheter. Omklädningsrummen måste vara skilda för män och kvinnor”, skriver skyddsombudet vid ett hemtjänstföretag i Göteborg.

Arbetsgivaren har lovat nya lokaler men efter att flytten blev av konstaterade det regionala skyddsombudet att det varken fanns arbetskläder eller omklädningsrum med dusch.

”Personalen utsätts för både kroppsvätskor och smitta i arbetet. De anställda byter om hemma och åker i sina arbetskläder till och från jobbet vilket gör att de kan utsätta fler personer för smitta”, skriver skyddsombudet på Oringo.

I våras lovade arbetsgivaren att arbetskläder och tvätt var på gång och att man skulle byta lokal där det skulle finnas ett omklädningsrum. Men av detta blev det intet.

”De anställda tar hem sina kläder för att tvätta dem vilket även kan leda till att kläderna inte kan tvättas varje dag om de jobbar sen kväll och sedan tidig morgon”, skriver skyddsombudet.

Skyddsombudet hänvisar bland annat till Socialstyrelsens föreskrift om basal hygien i vård och omsorg. 

Det regionala skyddsombudet kommer nu att gå vidare med frågan till Arbetsmiljöverket om hon inte får ett tillfredsställande svar från arbetsgivaren.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö