Personalen till vikarierna: ”Här tjallar vi inte”

2016-11-17 16:10 Tiina Demargne  
Två boende ansågs larma för ofta och personalen blockerade därför deras larm. Foto: Alloverpress

Personalen på vårdboendet skulle uppfostra de äldre som larmade för ofta. Därför blockerades funktionen medvetet. Vikarierna fick lära sig att tiga om missförhållanden: ”Här tjallar vi inte”, skriver Sydsvenskan.

Tidningen berättar om avslöjandet, att personal på Marietorps vårdboende i Malmö har blockerat larmen. En äldre rullstolsburen kvinna som larmade fick vänta i upp till en timme innan någon kom och hjälpte henne med att gå på toaletten.

Malmö stad granskade larmlistor i september och då visade det sig att: ”Personalen kontinuerligt parkerat larmen på brukare som ringt ofta på larmet.”

Missförhållandena har pågått i flera år, enligt Malmö stad. Kommunen har hittat avvikelser till hösten 2013.

Enligt den tidigare chefen har det bara varit tillåtet att blockera larmet för de två utpekade äldre på boendet som ”larmade väldigt tätt”.

– Nu har vi tagit bort den här funktionen. Det går inte längre att blockera larmen, säger Malmö stads utredare Helene Fjellström, till Sydsvenskan.

Berörd personal på vårdboendet arbetar kvar eftersom de anses ha misstolkat chefens riktlinjer.

Malmö stad betraktar det som ett ”allvarligt missförhållande”. Fallet är anmält det till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Sarah.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö