Överklagar ”otydliga krav och subjektiv mätning”

2013-05-14 12:43 Birgitta Ländin  
Efter sommaren kritiserar sjuksköterskor i Karlshamn situationen: -Om någon från Arbetsmiljöverket skulle komma ut och göra en kontroll skulle inte avdelningen bli godkänd ur varken arbetsmiljösynpunkt eller brandsynpunkt. Foto: TT-Bild

Arbetsmiljöverket har krävt att landstinget i Västmanland anpassar arbetsbördan på Centrallasarettet i Västerås efter de personalresurser som finns. Nu överklagar landstinget med motiveringen att verket ställer luddiga krav och att de mätningar av vårdtyngden som gjorts är subjektiva.

Det var den 17 april som Arbetsmiljöverket ställde kraven på landstinget, vid ett vite på 1 250 000 kronor. Redan i juni 2010 inspekterade verket för att se hur sjukhuset hanterade överbeläggningar och den ökade arbetsbelastning dessa medför. Därefter har flera inspektioner gjorts, och Arbetsmiljöverket har också fört en korrespondens med de ansvariga.

 Trots löften om åtgärder fann verket vid sina uppföljande besök att vårdtyngden på en kirurgavdelning och två vårdavdelningar var fortsatt alltför hög, och krävde därför bättring vid vite till den 31 augusti i år.

Men nu invänder alltså landstingets jurist att kravet är alltför oklart. Landstinget ”ska anpassa arbetsbördan för de anställda så att arbetsbelastningen inte medför risk för ohälsa”. Otydligt, anser landstinget och skriver: ”Inget anges t ex om hur arbetsbelastningen ska minska och inte heller vad som krävs, utöver de åtgärder landstinget vidtagit, för att arbetsbelastningen inte ska medföra risk för ohälsa.”

Därutöver invänder landstinget också mot de mätningar av vårdtyngden som har gjorts på de aktuella avdelningarna. De beskrivs som ”subjektiva och osäkra, liksom alla vårdtyngdmätningar”.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö