Okänd nyckel ledde till dödsolycka

2015-04-16 14:26 Ann Norrby  

Ingen visste att operatören hade en nyckel som han kunde ta sig in i robotcellen med. Därför frias företaget och slipper betala företagsbot.

En operatör vid Bosch Rexroth Mellansel AB omkom våren 2012 när han hade gått in i en robotcell. Han använde en kopia av en förreglingsbrytarnyckel för att komma in i robotcellens riskområde och klämdes ihjäl mellan en robotarm och en induktionsmodul.

Arbetsmiljöåklagare Stig Andersson krävde att företaget skulle få betala minst 1 000 000 kronor i företagsbot. Han hänvisade till att Arbetsmiljöverket efter en inspektion 2009 hade krävt att alla kopierade förreglingsbrytarnycklar skulle samlas in.

Ångermanlands tingsrätt anser att det inte var möjligt för företaget att, förutom att begära att nycklarna skulle lämnas in, också kontrollera att alla gjorde det. Domstolen anser även att företaget verkligen har tagit arbetsmiljöarbetet på allvar. Det visas av att det var företaget som hade tagit initiativ till att bjuda in Arbetsmiljöverket och av att företaget direkt tagit itu med de brister som påpekades.

Om domen

16 april 2015, Ångermanlands tingsrätt, mål B 1112-14.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö