Ökade anmälningar om vårdens arbetsmiljö

2019-09-04 10:17 TT  

Arbetsmiljön inom vården lider av stora brister, enligt siffror som tidningen Dagens Medicin tagit del av.

Enligt tidningen har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket från sjukvården varit lika många under första halvåret 2019 som ett helt normalår.

– Min tolkning är att arbetsgivarna inte har löst situationen som finns ute på sjukhusen i dag, trots långvariga problem, säger Peter Burman, regionchef på Arbetsmiljöverket till tidningen.

Ett ärende når Arbetsmiljöverket först när skyddsombud och arbetsgivare inte lyckats komma överens om lösningar lokalt. Enligt Dagens Medicin riskerar det i år att sluta med cirka 70 anmälningar till Arbetsmiljöverket, vilket i sådana fall motsvarar en fördubbling jämfört med det genomsnittliga antalet anmälningar per år sedan 2015.

Majoriteten av anmälningarna är från den somatiska slutenvården. Ärendena rör allt från den fysiska arbetsmiljön till organisatoriska brister och psykosocial miljö.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö