Ny påtryckning mot skyddsombud

2010-11-18 10:35 Johan Fock  

Ambulanssjukvårdsföretaget Sirius Humanum försökte förhindra ett skyddsombuds kontakter med media. Det skedde trots att företagets upphandlingsavtal med Region Skåne innehåller en klausul om meddelarfrihet för de anställda.

Det är skyddsombudet Rikard Uppenberg som träder fram i TCO-tidningen. Efter att han skyddsstoppat användningen av en defilibrator som används i ambulanserna blev han kontaktad av media. Apparaten var riskabel, den kunde bli strömförande.

Företaget påminde honom om att saker som han gör på arbetstid kan arbetsgivaren reglera. Företaget försökte också lägga hinder i vägen då Sveriges Television skulle filma i ambulansen. De gav dock med sig på den punkten. Intervjun kunde genomföras.

Skyddsombudet Rikard Uppenberg säger till tidningen att han trots allt har tilltro till företagets moraliska ansvar när det gäller att hålla sig till avtalet om meddelarfrihet. Mot den avtalstexten står dock lagen om företagshemligheter.
Vad som väger tyngst är inte rättsligt prövat.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö