Ny massuppsägning: Förlossningspersonal i Malmö protesterar

2016-10-13 09:28 Tiina Demargne  
Ett tiotal nattbarnmorskor på förlossningen i Malmö har hittills sagt upp sig i protest mot att arbetsgivaren stoppat ett lokalt försök med kortare arbetstid. Foto: IBL Fotoware / Alloverpress

Uppsägningarna inom sjukvården i Skåne sprider sig. En lokal arbetstidsförkortning i Malmö stoppades nyligen av arbetagivaren och nu säger förlossningspersonal upp sig, skriver Sydsvenskan.

Arbetarskydd berättade i går om hur sjuksköterskor och barnsköterskor protesterar mot underbemanning och kräver bättre villkor och scheman i Helsingborg. Även i Kristianstad har personal sagt upp sig i grupp.

I januari kan läget blir kritisk både på förlossningen och perinatalavdelningen, om alla uppsägningarna fullföljs, skriver Sydsvenska Dagbladet:

– Vi är tio stycken som sagt upp oss, och det blir nog fler. Vi förlorade geisten efter beskedet att Region Skåne lägger locket på. Det är ett tungt arbete på förlossningsavdelningen i Malmö, säger en av nattbarnmorskorna.

Personalen och ledningen för kvinnosjukvården i Malmö har sedan i våras arbetat fram ett gemensamt förslag till arbetstidsförkortning:

– Vi hade kommit ganska långt kring ett försöksprojekt på ett år, och uppfattade att det nog skulle godkännas. Men i torsdags kom tydligt besked från Region Skåne, att inga lokala avtal ska träffas och inga försöksprojekt med arbetstidsförkortning får startas, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus, till tidningen.

Gösta Rehnstam, Region Skånes förhandlingschef, säger till Sydsvenskan att det inte har tagits något nytt beslut om att vägra förhandla om lokala arbetstidförkortningar:

– Modellen på svensk arbetsmarknad är att parterna reglerar villkoren, så vill vi som arbetsgivare ha det, säger han.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö