Ny inspektionsrunda mot kemiska risker

2019-09-30 13:24 Enikö Arnell-Szurkos  
Arbetsgivaren ska inte enbart informera medarbetarna om riskerna med kemikaliehantering, utan också se till att de verkligen förstår hur skyddet ska utformas och använda utrustning. Foto: TT-Bild

1800 arbetsplatser ska inspekteras vad gäller kemiska arbetsmiljörisker. – Det är fortfarande många som blir sjuka, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Förra året inspekterade Arbetsmiljöverket 1800 arbetsplatser för att se hur de hanterar de kemiska riskerna i arbetsmiljön. Mer än åtta av tio fick krav på sig att förbättra sina åtgärder. Nu ska lika många arbetsplatser inspekteras igen inom ramen för en gemensam EU-satsning.

– De flesta av dem vi inspekterade förra året hade brister i förteckningen över arbetsmiljöriskerna, enligt Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Förteckningen ska innehålla samtliga kemiska risker, samt vara uppdaterad och komplett. Sedan ska resultatet från den dokumenterade riskmedömningen vara tydlig. Arbetsgivaren ska dessutom inte enbart informera medarbetarna om riskerna, utan också se till att de verkligen förstår hur skyddet ska utformas.

De anmälda arbetssjukdomarna som kan kopplas till kemiska risker har minskat med över 30 procent de senaste fem åren, visar Arbetsmiljöverkets statistik. Varför då rikta en inspektion till på just detta?

– Vi är otroligt glada för att det har sjunkit. Men det är fortfarande många som blir sjuka, säger Elin Löfström-Engdahl.

Arbetsmiljöverket har skickat ut brev till 18 000 arbetsplatser med uppmaning att se över de kemiska arbetsmiljöriskerna. Det kan handla om farliga kemiska produkter men även ämnen med naturligt ursprung, som kvartsdamm och mjöldamm. Det kan också handla om svetsrök och avgaser som bildas i arbetet. Av dessa får alltså var tionde arbetsplats ett inspektionsbesök. Bristerna följs sedan upp med nya besök.

Resultatet från inspektionerna presenteras i början av november.

Från bilverkstad till skola

  • Inspektionsinsatsen omfattar bland annat städ, golv- och plattsättare, tillverkning, jord och skog, bilverkstäder, avfallshantering, hotell och restaurang, hälso- och sjukvård, skolor, fastighetsservice och underhåll av grönytor.
  • Kemiska arbetsmiljörisker kan orsaka allt från frätskador till allergier och livshotande sjukdomar som cancer.
  • Förra året anmäldes 800 arbetssjukdomar av kemiska och biologiska orsaker och 200 arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro på grund av farliga ämnen.

Källa: Arbetsmiljöverket

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen