Nu väntar inspektioner av teatrar och kulturarbetsplatser

2019-04-03 12:45 Tiina Demargne  
INSPEKTIONER VÄNTAR TEATRAR. – Det finns ju branscher där man är väldigt duktiga på att anmäla arbetsmiljötillbud, där ingår inte kultur och teater. Det finns liksom i andra branscher en tystnadskultur, säger Eva Karsten, vid Arbetsmiljöverket till Kulturnytt i P1. Foto: TT-Bild

Den sociala arbetsmiljön på ett hundratal Sveriges teatrar och andra kulturarbetsplatser ska inspekteras av Arbetsmiljöverket med start i maj. Detta är första gången en bred inspektion på kulturområdet genomförs, enligt Kulturnytt i P1.

Orsaken till inspektionerna är bland andra vittnesmål som framkommit i samband med #metoo-rörelsen förra året.

– Det kan handla om ett klimat i organisationen där man tillåter att personer stängs ut eller förminskas. Och att detta sedan legitimeras och normaliseras, vilket kan innebära att det finns personer som mår väldigt dåligt, säger Eva Karsten, projektledare vid Arbetsmiljöverket, till Kulturnytt, och fortsätter:

– Det finns ju branscher där man är väldigt duktiga på att anmäla arbetsmiljötillbud, där ingår inte kultur och teater. Det finns liksom i andra branscher en tystnadskultur.

Läs mer: ”Facket bör kräva utbildning om trakasserier för anställda”

Efter förra veckans fackliga protester och uppgifter från anställda på Dramaten i Stockholm om en otrygg arbetsmiljö och trakasserier gör kultur- och demokratiminister Amanada Lind, MP, enligt DN ett skriftligt meddelande:

”Jag förväntar mig att styrelsen tar sitt ansvar för att säkerställa att Dramaten tar sitt arbetsgivaransvar, jobbar aktivt med jämställdhet, mot trakasserier och för att vara en trygg arbetsplats för alla. Det är förväntningar jag varit tydlig med i mitt samtal med styrelsens ordförande. Det här ämnet är också del av en större fråga som handlar om arbetsmiljön i kultursektorn i stort, vilket är oerhört viktigt att fortsätta jobba med.”

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen