Nu ska RSO:na utredas

2021-10-07 15:43 Karin Nilsson  
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill ge de regionala skyddsombuden uttökad tillträdesrätt. Foto: Claudio Bresciani/TT

RSO-verksamheten är livsviktig och måste få bättre möjligheter. Det anser arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. En proposition lämnades i mars 2020. Den röstades ned i riksdagen – nu tillsätts en utredning.

Fler och mindre arbetsplatser, ökad rörlighet på arbetsmarknaden samt mer inhyrning och utstationering av arbetskraft. Det uppger regeringen vara skäl till ett ökat behov av en bättre skyddsorganisation för arbetstagarna. Regeringen påpekar att allt fler arbetar på arbetsplatser som saknar ett lokalt skyddsombud och att de regionala skyddsombudens arbete samtidigt försvårats.

– De regionala skyddsombuden är viktiga för att öka säkerheten och minska riskerna på arbetsplatser som saknar en egen lokal skyddsorganisation, deras insatser räddar liv. Regeringen anser att de regionala skyddsombuden bör få bättre möjligheter att utföra sitt livsviktiga uppdrag, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

I mars 2020 föreslog regeringen i en proposition till riksdagen att de regionala skyddsombuden skulle få en utökad tillträdesrätt och få rätt att besöka alla arbetsplatser med kollektivavtal. Förslaget röstades ned i riksdagen. Några månader senare, i juni, riktade riksdagen ett så kallat tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en utredning för att utvärdera effekten av de regionala skyddsombudens verksamhet.

Nu tillsätter regeringen en utredning. De regionala skyddsombudens verksamhet ska utredas och förslag ska lämnas på hur de regionala ombuden ska få bättre förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Utredningen ska samråda med en referensgrupp bestående av företrädare för arbetsmarknadens parter, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

På sociala medier skriver arbetsmarknadsministern om utredningen: ”Regeringen gick under förra året fram med ett skarpt lagförslag som skulle innebära att de regionala skyddsombuden skulle få tillträdesrätt till fler arbetsplatser. Ett lagförslag som på riktigt skulle göra skillnad för att öka säkerheten på svenska arbetsplatser. Förslaget stoppades dock av den löntagarfientliga majoriteten i riksdagen. Men vi ger oss inte så lätt. Genom att tillsätta utredningen om de regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet vill vi kunna ta ytterligare steg för att ge de regionala skyddsombuden bättre förutsättningar att utföra sitt arbete. Förhoppningsvis kan utredningen också bidra till att öka kunskapen och ompröva inställningen hos dem som ifrågasätter skyddsombudens betydelse för arbetsmiljön.”

Uppdraget ska redovisas senast den 19 augusti 2022. 

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö