När det värsta händer kan jobbet spela en stor roll

2020-03-13 00:00  
Martin Frisell hade det tufft både på jobbet och privat. Det blev för mycket för honom och han blev sjukskriven. Han gjorde flera självmordsförsök och fick även diagnosen bipolär sjukdom. Hur mycket av de svåra tankarna som kan kopplas till arbetsplatsen vet han inte men han tycker att om stämningen på en arbetsplats är nedbrytande så är det en uppenbar hälsorisk. Foto: Siv Öberg

Suicid. Allt blir nattsvart och tankarna på att ta sitt liv kommer krypande. Det kan vara en svår kris eller psykisk ohälsa som ligger bakom. Det kan också vara situationen på arbetsplatsen. Så var det för flera medarbetare på det franska telefonbolaget France Télécom som Arbetarskydd skrivit om i flera artiklar.

Något sådant har inte hänt i Sverige. Men hur många som tar sitt liv på grund av situationen på jobbet vet ingen. Statistik och forskning halkar efter.

Läs mer: France Telécom-chefer döms för systematisk mobbning

Vad som händer på arbetsplatsen kan spela en stor roll – både för att tippa åt rätt och fel håll. Det menar Martin Frisell med egen erfarenhet av att ha drabbats av psykisk sjukdom.

Karin Nilsson

Torbjörn Svensson

Siv Öberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö