politik

Mynak och verket slås ihop

GD Erna Zelmin väntar på regeringens uppdrag om sammanslagning av myndigheterna.

BUDGETEN. Regeringen vill slå ihop Myndigheten för arbetsmiljökunskap med Arbetsmiljöverket. Det framgår av budgetpropositionen.

Publicerad Uppdaterad

Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) bildades för fem år sedan och förlades i Gävle. Verksamheten – forskning och analys – knoppades av från Arbetsmiljöverket. I en debattartikel i Dagens Nyheter nyligen aviserade regeringen att man vill effektivisera och spara pengar genom att slå ihop myndigheter, till exempel Mynak och Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin säger till Arbetarskydd att verket väntar på direktiv från regeringen om mål och inriktning.
- Vi vet inte vad regeringen vill. Det är inte helt tydligt i budgetproppen. Just nu håller vi på att analysera vårt anslag.
Kommer det anslaget att räcka om ni också ska ta in Mynaks verksamhet?
- Det vet jag inte. Vi väntar på ett uppdrag från regeringen om hur det här ska genomföras. Enligt budgetpropositionen avser regeringen att ”lämna ett uppdrag om att ta fram ett förslag på hur sammanslagningen kan genomföras".
Erna Zelmin slutar som generaldirektör för Arbetsmiljöverket den första oktober. Ännu är ingen ersättare utsedd. Den första oktober tar ställföreträdande gd Håkan Olsson över tillsvidare.