Arbetsmiljö

MSB avvaktar om skyddsmaskerna

Efter Arbetsmiljöverkets beslut riskerar användare av skyddsmask 90 att få betala vite. Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå

MASKSTOPP. Polis, räddningstjänst och ambulans får inte längre använda skyddsmask 90. Nu funderar MSB på hur de ska hantera Arbetsmiljöverkets beslut.

Publicerad

På grund av att skyddsmask 90 saknar CE-märkning enligt EU:s regelverk får den numer bara användas under höjd beredskap och i krig.

Arbetarskydd har tidigare berättat om Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB:s, ansökan till Arbetsmiljöverket om att blåljuspersonal skulle få undantas från användarförbudet. Maskerna är uppskattade av användarna och MSB har tidigare uttryckt oro för att krisberedskapen kraftigt skulle försämras utan maskerna.

Arbetsmiljöverket utredde tidigare i höstas frågan och bestämde att avslå MSB:s dispensansökan. Det betyder att flertalet av de 750 000 maskerna inte får användas.

På många håll har maskerna använts i väntan på Arbetsmiljöverkets beslut.

Enligt MSB har alla kommuner fått minst 30 masker vardera, men många har fått fler än så. Masken har också delats ut till alla länsstyrelser, till de före detta transportmyndigheterna, Kustbevakningen, Tullverket, ambulanspersonal, poliser och personal i de kommunala räddningstjänsterna.

MSB ville att Arbetsmiljöverket skulle bevilja dispens för de aktuella yrkesgrupperna så att de kan fortsätta använda skyddsmaskerna fram till år 2025. Då beräknas de äldsta maskernas livslängd vara slut och arbetet med att ta fram nästa generations skyddsmasker vara klart.

CE-märkning är oftast ett krav för att få sälja produkter som ska användas som personlig skyddsutrustning. Arbetsgivare får inte anvisa sin personal skyddsutrustning som saknar CE-märkning enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av personlig skyddsutrustning.

Arbetsmiljöverket skriver i ett pressmeddelande att arbetsgivare som fortsätter använda maskerna kan få betala vite.

”På marknaden finns CE-märkta skyddsmasker som kan ersätta Skyddsmask 90. Det rimliga är att de aktuella yrkesgruppernas arbetsgivare tar ansvar för sin personal och köper in skyddsmasker som följer dagens krav på säkerhet och hälsa.”

Henrik Larsson, enhetschef på avdelningen för utveckling av beredskap vid MSB, kommenterar Arbetsmiljöverkets avslag på dispensansökan så här:

– Tiden för överklagan har gått ut. Vi över­väger om vi ska gå vidare på andra sätt, men ännu finns inga beslut om det, säger Henrik Larsson.