Mer timpersonal på äldreboenden med covid-19

2020-06-22 09:30 TT  

CORONAVIRUS. Andelen tim- och bemanningsanställda har varit betydligt högre på äldreboenden som har drabbats av covid-19 i Region Stockholm, jämfört med äldreboenden som har klarat sig undan sjukdomen.

På över hälften av hemmen där äldre har rapporterats smittade av coronaviruset var minst 30 procent av personalen tim- eller bemanningsanställda, visar en enkätundersökning som Smittskydd Stockholm gjort, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Läs mer: Nu testas arbetsmiljön i skarpt läge

Nästan var femte anställd på dessa boenden hade dessutom gått till jobbet trots symptom. Resultatet synliggör ett systemfel inom äldreomsorgen, enligt äldreforskare.

Läs mer: När coronan kom till Kiruna

– Kontinuiteten och anställningsformerna är ett stort problem på äldreboendena. Att en fjärdedel av personalen är timanställda daglönare gör det betydligt svårare att stanna hemma vid minsta symptom, säger Johan Fritzell, professor i sociologi, som leder Karolinska Institutets center för äldreforskning, till Ekot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö