Arbetsmiljö

Många får jobba i sina egna kläder

I en rad yrkesgrupper är det självklart att få arbetskläder via arbetsgivaren. Men det är inget som hemtjänstpersonal kan räkna med. Foto: Scanpix
I vissa kommuner håller arbetsgivaren hemtjänstpersonal med skyddskläder, men inte i alla. En ny föreskrift kan ändra på detta. Foto: Scanpix

Striden om arbetskläder i hemtjänsten har rasat i flera år. I hälften av landets kommuner får omsorgens anställda arbeta i privata kläder. – Även om det kostar pengar är det en bättre affär för samhället om alla får arbetskläder så att smittspridningen minskar, säger Inger Risenfeld Örn, medicinalråd på Socialstyrelsen.

Publicerad

Fackförbundet Kommunal har i flera år krävt att de anställda ska få tillgång till arbetskläder. Men cirka hälften av dem som arbetar inom vård, omsorg, förskola och hushållsnära tjänster saknar arbetskläder. Det visar en undersökning som Novus Opinion gjort på uppdrag av Kommunal under vårvintern.

Undersökningen visar att tre av fyra av dem som inte har tillgång till arbetskläder anser att de skulle behöva sådana. Inom hemtjänsten är det 95 procent av dem som inte har arbetskläder anser att de behöver det.

Arbetsmiljöverket har fått in fler än 60 anmälningar där man kräver arbetskläder framför allt på grund av smittrisken. Ett antal ärenden är på väg i domstol, men några avgöranden från förvaltningsrätten finns inte ännu.

Enligt Arbetsmiljöverket kan man ställa krav på att personal som arbetar där det finns smittrisk måste ha arbetskläder. Men verket anser sig inte ha lagstöd för att kunna kräva att arbetsgivaren står för kostnaderna. Däremot kan man kräva att det finns möjligheter att tvätta kläderna på arbetet.

– Men då måste våra medlemmar hålla med egna kläder och ombyte som ska gå att tvätta i 60 grader och det anser vi vara absurt. När parkarbetare och andra får arbetskläder är det självklart att de anställda inom omsorgen också ska ha det. Det finns en betydligt större risk för smittspridning inom hemtjänst och omsorg, säger Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, håller inte med om det.

– Vi vill inte reglera det här centralt eftersom det ser så olika ut i olika delar av landet. Självklart vill vi också motverka smittspridning och det är viktigt att det finns skyddsutrustning som handskar och förkläden vid behov, men det är inte samma sak som att alla ska ha tillgång till arbetskläder, säger Agneta Jöhnk, direktör, avdelningen för arbetsgivarpolitik, vid SKL.

Socialstyrelsen arbetar med att uppdatera sina föreskrifter om basal hygien, som i dag endast gäller i sjukvården. Samma krav ska gälla i omsorg av äldre och funktionshindrade, enligt förslaget, som har varit ute på remiss under våren.

De nuvarande föreskrifterna är från 2007.

– Sedan dess har smittspridningsproblemen inom framför allt äldreomsorgen ökat, inte minst spridningen av antibiotikaresistenta bakterier, säger Inger Risenfeld Örn.

– Om föreskriften går igenom blir ju konsekvensen att man ska ha arbetskläder i kommunal vård och omsorg, säger Ann Georgsson.

Det här kan Arbetsmiljöverket kräva i dag:

  • Kortärmad arbetsdräkt ska användas.
  •  
  • Dräkten ska bara bäras på arbetet.
  • Ombyte ska finnas.
  •  
  • Dräkten ska tvättas i minst 60 grader.
  • Arbetsgivaren ska ansvara för att det finns möjlighet att tvätta kläderna.