LRF kräver straffskärpning och utredning av hot

2020-05-27 14:01 TT  
Palle Borgström, riksförbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund. Foto: Henrik Montgomery/TT

En särskild polisinsats i västra Sverige har gjort att militanta djurrättsaktivister verkar ha slutat begå brott i regionen. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) kräver att arbetssättet tillämpas i hela landet och att regeringen ser över lagstiftningen i en utredning.

Enligt en undersökning från LRF har hot och trakasserier mot lantbrukare från djurrättsaktivister ökat de två senaste åren och organisationen vill att regeringen tillsätter en utredning för att se över bland annat en straffskärpning vad gäller brottet olaga intrång.

Man anser även att det är ett problem att olaga intrång endast omfattar intrång i byggnader och inte en gårdsplan på till exempel ett lantbruk. LRF vill att en gårdsplan ska ses som en hemfridszon och om någon obehörig uppehåller sig på platsen ska det ses som ett hemfridsbrott.

LRF: Intrång i hemfriden

– Ladugård och produktionsplats ligger ofta väldigt nära bostaden, vilket gör att det blir ett intrång även i hemfriden. Blir det även ett högre straffvärde på brott som olaga intrång kan polisen prioritera de här jobben högre och polisen får även tillgång till andra spaningsmetoder, säger riksförbundsordförande Palle Borgström.

Enligt LRF lovade regeringen att tillsätta en utredning redan för drygt ett år sedan i samband med ett möte med inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Än har dock ingen utredning startats.

– Vi kan väl förstå att det kan ta några månader och att man behövde prioritera annat ett tag, men inte att det ska ta ett helt år att tillsätta en utredning och ta tag i en uppgift som är viktig för våra medlemmar, säger Palle Borgström.

I polisregion Väst har en särskild insats mot brottslighet kopplad till djurrättsaktivism varit i gång sedan 2018. Nu uppger regionen att aktiviteten från militanta djurrättsaktivister i det närmaste har dött ut i området.

Läs mer: Hot och trakasserier mot bönder ökar

–Vi har haft en väldigt drivande person som vi har lyckats få lagförd för brottslighet mot näringsidkare inom djurvärlden. Det blev en fängelsedom och vi har egentligen blivit av med problemet i region Väst. Vi har inget inflöde på de här brotten längre, säger Magnus Dahl, spaningsledare på sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet.

Magnus Dahl framhåller att den särskilda insatsen egentligen enbart har bestått av en traditionell brottssamordning.

–Vi försöker upptäcka brotten tidigt och samordna så att vi får en åklagare på alla brott. Vi har prioriterat de här brotten mot jordbrukare och näringsidkare för att få en snabbare lagföring.

"Våld och hot"

LRF vill nu att arbetssättet tillämpas i hela Sverige och under onsdagen ska Borgström träffa justitieminister Johansson för att framföra organisationens krav på åtgärder. I förlängningen är det ett demokratiproblem med militanta djurrättsaktivister, menar LRF.

– Det är klart att de får ha de här åsikterna, men när man med våld och hot påtvingar åsikterna på andra blir det ett problem för hela samhället, säger Palle Borgström.

Daniel Kihlström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö