Arbetsmiljö

LO granskar inhyrdas arbetsmiljö

LO:s regionala skyddsombud ska granska hur de inhyrda, inlånade och anställda hos entreprenörer har det på småarbetsplatser runt om i landet. Projektet startar i höst och ska rapporteras i Almedalsveckan nästa sommar.

Publicerad

- Förra året tittade vi tvärfackligt på företag på Gotland och såg att arbetsmiljön var usel, säger Bo Andersson, på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet.

Han har varit med och planerat en liknande undersökning i hela landet, som startar med en upptaktskonferens i Norra Latin i Stockholm på tisdag. Att just inhyrda, inlånade och entreprenörsanställda ska granskas beror på att Arbetsmiljöverket i höstas konstaterat att olycksstatistiken var högre bland inhyrda än bland andra, förklarar Bo Andersson. Arbetsmiljöverket hade undersökt arbetsmiljön för bemanningsanställda i Stockholm.

- Det var så det här föddes, säger Bo Andersson.

Först ut att granskas är de små och medelstora företagen – "företag som inte har skyddskommitté" – i storstadsregionerna och i Gnosjöområdet. Därefter ska sådana företag i resten av landet undersökas med en särskilt framtagen checklista som de regionala skyddsombuden ska ha med sig och fylla i vid sidan om sina vanliga skyddsombudsbesök. En delrapport kommer att presenteras före jul och slutrapporten på nästa års Almedalsvecka.

- Det är unikt att vi gör det här tvärfackligt, alla LO-förbund är med.