Arbetsmiljö

LO: Förvånande att siffrorna är så höga

Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande. Foto: TT-Bild

– Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön, men vi har ju skyddsombuden som är viktiga samarbetspartners. Det säger Berit Müllerström, andra vice ordförande för LO, när hon kommentarar kostaderna för dålig arbetsmiljö.

Publicerad

Arbetarskydd har tagit del av en unik internationell kartläggning. För första gången har det tagits fram beräkningar på hur mycket dålig arbetsmiljö kostar i olika länder.

I Sverige ligger kostnaderna för olycksfall och arbetsrelaterade sjukdomar årligen på fyra procent av landets bruttonationalprodukt, BNP.

– Det är förvånande att siffrorna är så höga. De berättar om att vi inte har en tillfredsställande arbetsmiljö på våra arbetsplatser. Det behöver satsas ytterligare pengar på arbetsmiljö. Annars skulle det inte se ut som det gör.

– Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön, men vi har ju skyddsombuden som är viktiga samarbetspartners. LO har bestämt att satsa på att lyfta arbetsmiljöfrågorna och satsa på skyddsombuden de kommande åren.

Läs också:

– Regeringen ska lagstifta och genom Arbetsmiljöverket se till att det finns föreskrifter, men att det också görs kontroller och inspektioner. Jag önskar att Arbetsmiljöverket skulle göra fler inspektioner. Jag tror att det är väldigt viktigt att man faktiskt i högre grad är ut på arbetsplatserna.