Långfilm lär riksdagen om mobbning

2013-11-12 13:54 Elisabeth Vene  

Långfilmen om mobbning i skolan ska visas i riksdagen på onsdag.<br>- Det gör mig väldigt glad att filmen och problematiken med mobbning lyfts i riksdagen. Det är ett samhällsproblem som förtjänar att uppmärksammas, säger Anna Odell, som har regisserat Återträffen.

På onsdag morgon förhandsvisas den kritikerhyllade och prisbelönta filmen Återträffen i riksdagen. Det är den uppmärksammade konstnären Anna Odells första långfilm som tar upp en av vår tids allra svåraste frågor, mobbning i skolan.

Initiativtagare till visningen är Folkpartiets riksdagsledamot Tina Acketoft, gruppledare i utbildningsutskottet.

- Alla vuxna har ett ansvar att motverka mobbning. Skolan ska vara en trygg plats för alla elever, allt annat är oacceptabelt. Det är en förutsättning för att alla ska kunna utvecklas efter sin bästa förmåga. Återträffen är en viktig film som lyfter frågor som förtjänar att diskuteras i Riksdagen, säger Tina Acketoft i ett pressmeddelande från Tri Art Film.

Filmen hade världspremiär under Kritikerveckan i Venedig, där den belönades med de internationella filmkritikernas, Fiprescis, prestigefyllda pris för bästa debutfilm. Återträffen fick också ett hedersomnämnande av Feodora, en sammanslutning av europeiska filmkritiker.

- Jag gjorde den här filmen för att synliggöra vårt förhållande till de roller vi hade i grundskolan och vad som händer med gruppen när den gamla hierarkin ifrågasätts, säger Anna Odell i pressmeddelandet.

Anna Odell blev kändis när hon som en del i sitt examensarbete på Konstfack 2009 spelade psykisk sjuk och lades in på psykakuten och tvångsmedicinerades.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö