Långdragen strid på Keolis om fyra minuter

2017-08-28 15:08 Lennart Lundquist  

Kommunals skyddsombud och bussföretaget Keolis har under en längre tid kommit ihop sig om hur lång paus chaufförerna behöver för att gå på toaletten, dricka något och återhämta sig i Fredriksdalsgaraget, i Stockholm.

Oenigheten handlar om fyra minuter.

Keolos menar att sex minuter räcker. Skyddsombudet att chaufförerna behöver minst tio.

”Konsekvensen av för kort paus är att det inte ger någon återhämtning utan leder till stress som kan göra busschaufförerna sjuka”, skriver skyddsombudet.

Problemet med de fyra minuterna har skyddsombudet och Keolis bråkat om i flera år.

Keolis har räknat på det och kommit fram till att det tar chaufförerna två minuter att gå till pauslokalen och två minuter att gå därifrån. Detta ger mellan sex och nio minuter i pauslokalen – vilket ska räcka för toalettbesök, att dricka något och återhämta sig.

Arbetsmiljöverket har uttalat sig i frågan och bedömer att tio minuters paus är rimligt.

”En del av pausen kan mycket väl användas för promenad till och från ett någorlunda närbeläget toalett- eller pausutrymme. Detta förutsätter naturligtvis att avståndet till pausutrymmet inte är större än att pausen räcker till för både promenad och toalettbesök”, skriver Arbetsmiljöverket.

Bråket om de fyra minuterna fortsätter.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö