Landstinget slipper företagsbot för</br> ambulansförares arbetspass

2014-11-28 10:47 Ann Norrby  

Sakfrågan i målet om det är rimligt att ambulansförare kan köra i 22 timmar bedöms inte av tingsrätten. Landstingets verksamhet är inte näringsverksamhet, slår domstolen fast.

Det uppmärksammade målet handlar om en ambulansförare som somnade efter 22 timmars körning och körde av vägen sommaren 2010. Både han själv och hans kollega skadades. Patienten i ambulansen klarade sig utan allvarliga skador.

Ambulansförarna tjänstgjorde vid Kungälvs sjukhus.

Arbetsmiljöåklagare Kristina Persson åtalade Västra Götalands läns landsting för vållande till kroppsskada. Hon ansåg att landstingsledningen var ansvarig för att riskerna med dygnspassen inte var bedömda och krävde att landstinget skulle betala 400 000 kronor i företagsbot.

Men tingsrätten kommer fram till att verksamheten vid Kungälvs sjukhus inte är näringsverksamhet. Och det är bara brott som görs i näringsverksamhet som kan bestraffas med företagsbot. Domstolen motiverar sin slutsats med att sjukvårdsverksamheten är obligatorisk, att den så gott som helt och hållet är skattefinansierad och att den inte bedrivs i konkurrens.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö