Läkarlarm om etisk stress och underbemanning

2018-08-20 11:03 Lennart Lundquist  

Arbetsmiljön för läkarna på psykiatriska kliniken vid länssjukhuset i Trollhättan har länge varit ansträngd på grund av underbemanning. ”Detta har förvärrats det senaste året”, rapporterar skyddsombudet.

(Uppdaterad) Antalet ST-läkare har reducerats med hälften och specialistläkarna är underbemannade med en tredjedel.

”Därutöver tog sjukhusledningen i juni ett beslut om att fasa ut hyrläkarna. Antalet arbetstimmar per vecka har ökat markant och det har blivit allt svårare att få återhämtning i form av jourkompsledighet”, enligt skyddsombudet.

Eftersom läkarna anser att de inte fått någon respons från sjukhusledningen vänder man sig nu till Arbetsmiljöverket för att få stöd för sin sak.

Då antalet läkare har minskat samtidigt som patientmängden är konstant växer vårdköerna – vilket medför etisk stress att hinna med.

Läs mer: ”Vi far illa av känslan av otillräcklighet”

”Den onda spiralen leder till mindre tid åt varje patient med risk för felbedömning.”

Enligt skyddsombudet har även sjuksköterskegruppen drabbats. Flera har under kort tid sagt upp sig – vilket lett till att klinikens beroendeavdelning måst stängas. 

”Det har i sin tur lett en olycklig sammanblandning av patientkategorierna vilket ökar risken för att utsättas för hot och våld. Vid aggressiva patienter finns risk att oerfaren personal inte kan läsa av och häva potentiella risksituationer”, skriver skyddsombudet till Arbetsmiljöverket.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö