Lagning av asbesttak krävde tillstånd

2013-02-12 10:51 Ann Norrby  

Taket på silon läckte och måste lagas. Fastighetsägaren trodde att han inte behövde tillstånd för att lägga nytt tak. Men det var fel och företaget får betala 25 000 kronor i företagsbot.

Eternitskivorna, som innehöll asbesthaltigt material, på silons tak var trasiga. Kompetenshöjarna i Mariestad AB, vars ägare också ägde silon, tog in anbud på hur mycket en asbestsanering skulle kosta. Kostnaden skulle bli 200 000 kronor. Det tyckte han var för mycket och valde därför en billigare metod, som han trodde inte krävde tillstånd.

Tanken var att skruvarna som höll fast eternitskivorna skulle skruvas ur, därefter skulle nya läkter läggas på taket och skruvarna skruvas tillbaka. Men det var för svårt att få bort skruvarna, så han valde i stället att spika fast läkterna med 7 tumsspik.

När Arbetsmiljöverket fick ett anonymt tips om arbetet ringde inspektören upp siloägaren och gjorde upp om när han skulle komma och inspektera. Ägaren fick också veta att det behövdes en arbetsmiljöplan för takarbetet. Vid inspektionen fanns en plan, men den saknade beskrivning av vilka förebyggande åtgärder som skulle göras med tanke på arbetet med asbesthaltigt material.

Arbetsmiljöåklagare Jörgen P Lindberg åtalade Kompetenshöjarna för arbetsmiljöbrott och krävde 25 000 kronor i företagsbot.

Tingsrätten slår fast att arbetsmiljöplanen skulle ha innehållit en beskrivning av hur skador från hanteringen av asbest skulle förebyggas. Detta gäller även om bearbetningen inte skulle innebära någon hälsorisk. Domstolen bestämmer att företaget ska betala 25 000 kronor i företagsbot.

Domen

12 februari 2013, Skaraborgs tingsrätt, mål B 3561-12

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen