Kungliga slottet får kritik för bristande arbetsmiljöarbete

2018-05-21 14:10 Lennart Lundquist  
Sollidens slott på Öland Foto: Patrik Österberg/IBL

Solliden på Öland får mycket hård kritik för sitt eftersatta arbetsmiljöarbete av Arbetsmiljöverket

Första inspektionen var i september förra året och verket ställde då flera krav på verksamheten. När man kom tillbaka i februari i år fick ledningen för slottet fortfarande kritik:

Slottsledningen saknar rutiner för ett gott arbetsmiljöarbete, vet inte vad som ska göras under året, när det ska göras, vem som ska göra det, vem som är ansvarig eller vilka som ska vara med att göra det.

Arbetsmiljöverket misstänker också att det finns en underrapportering av tillbud och olyckor på slottet och att man helt enkelt inte vet vilken typ av händelser som ska anmälas. Inte heller hade man riktigt klart för sig hur man ska utreda och följa upp olyckor.

Tillsammans med företagshälsovården började man för ett tag sedan ta fram en handbok i arbetsmiljö – men vad som blivit av den kunde ingen redogöra för när Arbetsmiljöverket frågade.

De som har ansvar för arbetsmiljöarbetet måste lära sig mer eftersom deras kunskaper var undermåliga, anser Arbetsmiljöverket.

Verket kräver också att ledningen för slottet tar reda på vilka risker de anställda utsätter sig för under arbetet. Det kan till exempel gälla buller, vibrationer, kemiska risker, hög arbetsbelastning.

Arbetsmiljöverket vill ha skriftliga rutiner för allt detta från Sollidens Slott AB på sitt bord senast den 31 juli. Om inte så väntar ett vite på 50 000 kronor.

Solliden i Borgholm på Öland är den svenska kungafamiljens sommarbostad och kung Carl XVI Gustafs privata egendom.

Beslutet

8 maj, 2017/037384

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen