”Kultur där man vågar säga ifrån räddar liv”

2019-06-14 12:18 Tiina Demargne  
Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Foto: Jörgen Appelgren

”Arbetsgivaren har ett ansvar för att skapa en kultur där det är okej att säga ifrån när det finns risk för olycka eller sjukdom.” Det skriver Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i en debattartikel i Arbetet.

Som Arbetarskydd tidigare berättat kom nyligen rapporter som visar flera hundra personer varje år dör i sjukdomar som orsakas av arbetsrelaterad stress.

Generaldirektören konstaterar att dramatiska arbetsolyckor får mycket uppmärksamhet men att i skymundan dör även åtskilligt fler människor av sjukdomar som kan kopplas till arbetet.

Erna Zelmin-Ekenhem skriver vidare i debattartikeln:

”Forskningen visar att det går att minska den arbetsrelaterade dödligheten genom förebyggande åtgärder på arbetsplatsen som minskar förekomsten av stress och andra riskfaktorer.

Läs mer: Parterna kräver bättre larminsatser i skogen

Det förebyggande arbetet måste utgå från förhållandena på den enskilda arbetsplatsen.

För att minska antalet olyckor och sjukdomar är ett lokalt fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och en god säkerhetskultur på arbetsplatsen helt avgörande. 

En god säkerhetskultur kännetecknas av att arbetsledningen prioriterar och hanterar säkerhetsfrågor på alla nivåer i verksamheten och att säkerhet är en del av kulturen.

Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön, men det utesluter inte att alla som finns på arbetsplatsen har ett ansvar att bidra till en god och säker arbetsmiljö.”

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö