Kritisk polis blev mobbad

2013-02-24 23:00 Lena Gunnars  

En polis kritiserade ledningen för bristande arbetsmiljö. Då utsattes han för kränkningar, hävdar hans fackombud Göran Bengtsson.

Göran Bengtsson är facklig företrädare för polismannen på polismyndigheten i Kalmar län. Han menar att polismannen använt sig av sin grundläggande kritikrätt mot brister i verksamheten och därför blivit illa behandlad av ledningen på arbetsplatsen.

– Arbetsgivaren har vidtagit olika former av kränkande åtgärder och bland annat hotat med tvångsmässig förflyttning. Allt detta finns noga dokumenterat både hos Arbetsmiljöverket och på yrkesmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping, säger Göran Bengtsson.

Polismannen har varit sjukskriven tidigare i år och blev det nyligen igen efter att ha utsatts för nya trakasserier, enligt Göran Bengtsson.

Polismannen mår mycket dåligt.

– Jag är polis och utreder arbetsmiljöbrott till vardags och så ser jag det här inom vår egen myndighet. Det är ingen skillnad på det här brottet och dem jag brukar utreda på andra arbetsplatser. Tyvärr, säger han.

Arbetsmiljöverket har lämnat in en anmälan om misstänkt arbetsmiljöbrott till åklagare.

–Vi har tagit del av uppgifter som tyder på att det här kan handla om kränkande särbehandling eller mobbning, säger Peter Burman, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Han vill inte närmare gå in på vilka händelser myndigheten syftar på.

– Det ligger i sakens natur att när det handlar om kränkande särbehandling så är det inte en engångshändelse, säger han.

Charlotte Tornheden, ställföreträdande myndighetschef vid polisen i Kalmar län känner väl till fallet med polismannen.

– Vi har jobbat med ärendet. Sedan vill jag inte säga mer för då blir det fel jämt emot parter som är inblandade. Nu får åklagaren ta ställning, säger hon.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen