Kräver yrkesbevis för byggnadsställningar

2019-10-21 12:03 Tiina Demargne  

Under Arbetsmiljöveckan kommer Byggnads att kontrollera säkerheten på 1 200 byggnadsställningar i Sverige: – Felaktiga byggnadsställningar är en enorm fara för oss byggnadsarbetare.

Satsningen görs av fackförbundet med anledning av de många arbetsplatsolyckor och dödsolyckor som inträffat. Enligt Byggnads har elva byggnadsarbetare omkommit på svenska arbetsplatser under 2019. Fackförbundets lokala och regionala skyddsombud utför kontrollerna under denna vecka.

Läs mer: Byggnadsarbetare kräver skadestånd efter fall

– Ingen ska dö eller allvarligt skadas av sitt jobb. Felaktiga byggnadsställningar är en enorm fara för oss byggnadsarbetare. Nu kraftsamlar vi för att varje arbetsplats ska vara säker, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Facken borde besöka varenda arbetsplats”

Byggnads vill införa krav på yrkesbevis för att få uppföra byggnadsställningar.

- I jakten på att dumpa löner och villkor ser vi hur allt fler oseriösa aktörer kommit in i ställningsbranschen. De använder sig av outbildad personal och följer inte säkerhetskraven. Det är vi byggnadsarbetare som får betala med vår hälsa och våra liv. Så kan vi inte ha det, säger Johan Lindholm.

Arbetsmiljöveckan för tredje året

Sedan tre år tillbaka har Byggnads arrangerat Arbetsmiljöveckan vecka 43. Tidigare år har fokus varit kvartsdamm, asbest och vibrationsskador. Denna gång har Byggnads fokus på kontroller avbyggnadsställningar. Skulle en byggnadsställning bedömas utgöra fara för liv och hälsa har skyddsombuden rätt att stoppa arbetet.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö