Krav: Träna två dagar i veckan

2014-12-15 08:12 Marieke Johnson  
Martin Nyrén

På Kalmar Vatten måste personalen träna två dagar i veckan. Annars kan det straffa sig i lönekuvertet. ”Att träna är som vilken arbetsuppgift som helst för mig. Det är inget som är frivilligt,” säger ingenjören Martin Nyrén, 29.

Det var först på anställningsintervjun till jobbet som VA-projektör på Kalmar Vatten som Martin Nyrén fick veta att företaget tillämpade obligatorisk träning för personalen. Alla ska styrketräna en gång i veckan och därutöver gå på ett valfritt pass, som simning eller yoga.

– Det kändes jättepositivt, som en väldig förmån från arbetsgivaren. Jag hade aldrig hört talas om att anställda erbjuds träning i den här omfattningen, säger Martin Nyrén.

Syftet med den obligatoriska träningen, som infördes 2007, är att minska sjukdomar och belastningsskador bland personalen. Tanken är att alla ska kunna träna på arbetstid, men den som inte hinner kan lägga passen före eller efter jobbet. Då kompenseras personen med en extra arbetad timme i flextidssystemet istället.

– Jag tränar oftast tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen så att möten inte påverkas. Jag sitter stilla mycket och gör ritningar i jobbet så för mig är träningen bra, säger Martin Nyrén.

Enligt HR-chefen Linn Sjögren är de flesta anställda nöjda med upplägget, även om vissa kan ha svårt att komma iväg till träningen i perioder – både på grund av hög arbetsbelastning och bristande motivation. Belastningsskadorna har minskat och personalen är gladare. Därmed är de också effektivare och gör ett bättre jobb, säger Linn Sjögren.

– Och vi får ett gemensamt intresse som är nyttigt. Vårt långsiktiga mål är att pensionera friska medarbetare.

Träningen ingår numer också som ett kriterium i löneförhandlingarna. Den som inte motionerar kan därmed få en sämre löneutveckling på sikt. Arbetsgivaren kontrollerar närvarolistorna på gymen för att se hur det går för personalen – något som dock inte verkar uppelvas som störande, enligt facket.

– Det står i vår befattningsbeskrivning att vi ska träna på arbetstid, så det är inget konstigt. Våra medlemmar är positiva till att man ska träna, även om några kanske hellre vill promenera än styrketräna. Men det ger ju inte samma effekt, säger Jenny Holmgren, ställföreträdande representant för Saco.

Marieke Johnson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö