Krav på väktare vid arbete med våldsam boende

2018-06-20 13:28 Lennart Lundquist  
Personalen på äldreboendet har listat ett fyrtiotal incidenter med hot och våld under det senaste året. Foto: Scanpix

Personalen vid ett äldreboende i Gävle har mycket stora problem med en våldsam boende. Nu förbjuder Arbetsmiljöverket allt arbete med vederbörande om inte detta sker i närvaro av en väktare.

Sedan maj förra året har personalen listat ett fyrtiotal incidenter med hot och våld. Vid ett tillfälle tog den boende tag i en anställds hår och dunkade dennes huvud upprepade gånger i väggen, i en fåtölj och i golvet. Den andra anställda kunde inte få loss kollegan ur den boendes grepp.

Den boende har flera gånger slagit personal i ansiktet, ett nej från de anställda kan trigga igång ett våldsamt beteende.

Läs mer: ”Våldet normaliseras inom hemtjänsten”

I dag är det dubbelbemanning dygnet runt hos den boende.

”Denna dubbelbemanning räcker inte till för att förhindra våld mot personalen”, konstaterar Arbetsmiljöverket som nu alltså kräver en att en väktare är med hela tiden. Detta vid ett vite på 100 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö