Kraftig minskning av antalet dödsolyckor på jobbet

2020-06-24 09:50 TT  

Elva personer dog i arbetsplatsolyckor i Sverige under den första halvan av 2020. När de två första kvartalen nu summeras noteras en markant minskning jämfört med samma period i fjol – då 28 personer omkom, rapporterar tidningen Arbetet.

En trolig förklaring till minskningen av antalet dödsfall är coronaviruset, som har lett till att fler arbetar hemifrån eller har gått ner i arbetstid, menar Arbetsmiljöverket.

– Det är klart att corona haft påverkan, men minskningen började redan i januari. Samtidigt har vi bara kommit halvvägs. Rätt vad det är snurrar hjulen igen, eller en större arbetsolycka inträffar med flera dödsfall, konstaterar Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverkets statistik- och analysenhet, till Arbetet.

Läs mer: Dödliga fall inom bygg – en väl känd risk

Arbetsmiljöverkets har dock inte med utländsk arbetskraft som är anställda av utländska företag i sin statistik, varför enbart tio personer syns i myndighetens siffror.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö