Arbetsmiljö

Kommunal avvaktar sanering av kackerlackor

Anticimex sanerar lägenheter från skadedjur som vägglöss och kackerlackor. Foto: TT-Bild

– Vi kommer inte att överklaga utan arbetet kommer att återupptas. Men vi ska följa upp hur det utvecklar sig i lägenheten och vi kommer att kräva att hyresvärden Nya Byn sanerar, säger Eva Pettersson på Kommunal, till Avesta Tidning.

Publicerad

Arbetarskydd har tidigare berättar att Kommunals skyddsombud stoppade arbetet hemma hos brukare i Avesta kommun. Personalen kände obehag och var rätta för smitta. Arbetsmiljöverket går på samma linje som arbetsgivaren och hävde skyddsstoppet.

"Kackerlackorna kan medföra att arbetstagarna upplever obehagskänslor, vilket kan vara psykiskt påfrestande. Men förhållandet utgör inte någon omedelbar och allvarlig fara för de anställdas liv eller hälsa", konstaterade myndigheten vid inspektionen.

När skadedjur upptäcks i bostaden är hyresgästen skyldig att informare värden. Enligt Fackförbundet Kommunals Eva Pettersson är uppfattningen att brukaren i det aktuella fallet har svårt att föra sin egen talan.
Enligt Hyresgästföreningen spelar det ingen om det är hyresgästen själv eller hemtjänsten som gör anmälan, skriver Avesta Tidning:
– Det är högst osannolikt att hyresgästen ska kunna krävas på ansvar, säger Annakari Berglund.

Vin Örnlunden, vaktmästeriansvarig på Nya byn, har Anticimex väntetid.
– Just nu har vi sex lägenheter som har problem med kackerlackor och vägglöss. Men vad kan vi göra om Anticimex inte hinner? säger han, till tidningen.

 Henrik Ezelius, platschef på Anticimex i Falun, svara å sin sida:

– Vi har inget avtal med Nya byn, men det är på gång. Just i det här fallet väntar vi med att göra några saneringar tills avtalet är påskrivet.

Läs mer om insekten kackerlackan på Naturhistoriska riksmuseets hemsida.