”Kan företagshälsan få folk att arbeta snabbare?”

2015-11-17 10:50 Lennart Lundquist  
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

De som anses städa för långsamt hotas med att skickas till företagshälsan. Gråtande och stressad personal på tre sjukhus vänder sig nu till skyddsombudet.

- Tyvärr är det så att vissa medarbetare anses vara för långsamma. Dessa funderar närmaste chef på att skicka till företagshälsovården. Jag ställer mig frågande till vad de kan hjälpa till med i ett sådant fall, då jag aldrig hört talas om en behandling som kan göra att medarbetare arbetar snabbare.

Det skriver Kommunals skyddsombud om förhållandena på städföretaget ISS facility services som städar i Norrbottens läns landstings sjukhus i Luleå och Boden samt Sunderby sjukhus.

Efter en förändring av verksamheten har det under oktober kommit in 74 avvikelserapporter av vilka de flesta handlar om att personalen inte hinner med det de ska göra.

- Jag blev uppringd av en upprörd anställd som inte vet hur hon ska klara av sitt arbete. Hon har lång erfarenhet och anser sig vara snabb. Men hon hinner inte. När hon lämnade en avvikelserapport fick hon höra: ”Du ska hinna.”

Hon uppger att fler får höra samma sak och att hon som de andra upplever det som hotfullt, skriver skyddsombudet till Arbetsmiljöverket.

De flesta vet inte heller att de har rätt till betalda pauser. ISS vilseleder personalen att tro att fikarasterna på för- och eftermiddag är obetald, skriver hon.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö